Kancelář bez papíru a tedy i bez plechové kartotéky? Zatím hudba vzdálené budoucnosti

Kancelář bez papíru a tedy i bez plechové kartotéky? Zatím hudba vzdálené budoucnosti
  • Zajímavosti
Nástup věku digitalizace a nových technologií ohlašoval brzký konec papírování, tištěných dokumentů a jiných lejster. A s ním i konec typů nábytku, jako jsou kovové kartotéky, lístkovnice nebo registratury.

Svět se mění: noviny čteme z obrazovky počítače nebo mobilního telefonu, a když nám do poštovní schránky přijde obálka, bude to nejspíš výpis z účtu nebo složenka. Vše se přesunuje na počítačové sítě. Sdílíme si tak dokumenty a v reálném čase pořádáme video konference přes půl světa. Díky tomu nejsou potřeba klasické kancelářské prostory, mnozí pracují z domova nebo z klidně z domu na pláži někde v Pacifiku.

 

Nabídka pro kartotéky

 

Proč digitalizace vede k většímu papírování?

Jeden by řekl, že v takovém prostředí nebude místo na tiskárny, kopírky nebo kovové kartotéky, kde se důležité papíry uchovávají. Opak je ale pravdou. Kupodivu. Opravdu kupodivu? Donedávna u nás spotřeba kancelářského papíru dokonce trvale stoupala. Jak je to možné? Moderní technika totiž přinesla i snadnou možnost tisku. Papír je levný a něco vytisknut je pro běžnou kancelářskou domluvu častokrát mnohem rychlejší než lovení souboru z útrob počítače. Co byste volili vy třeba na cestu na pracovní schůzku: rychle si vytisknout pár Á čtyřek, kam si můžete snadno dělat poznámky a korektury, nebo se trápit čtením z telefonu nebo tabletu?

Spousta lidí navíc papír upřednostňuje i z jiných důvodů: lépe se z něj čte a navíc má stále postavení něčeho, co má vyšší hodnotu. Třeba jako podepsaná smlouva, vytištěný katalog nebo pozvánka na důležitou akci. Studie ukazují, že pokud zůstane papír levný a výrazně nestoupne ani naše ekologické cítění, spotřeba papíru neklesne. Potvrzují to čísla, podle kterých téměř 50 % vytisknutých dokumentů končí ještě ten den v koši. Papírem plýtváme, proto je tu s námi stále v enormním množství. A s ním i problém: kam s ním? A teď nemyslíme, tu polovinu, která letí do řezačky nebo rovnou do koše.

 

Vizionáři se spletli, kartotéky tu jsou a budou

Vize kanceláře bez papíru tu je bezmála půlstoletí. Přesně tak dlouho, kdy se objevily skutečně reálné prototypy prvních kancelářských počítačů. Od té doby ale spotřeba papíru stoupla mnohonásobně. Proto se kanceláře, zdravotní ordinace a úřady stále neobejdou bez pomůcek, jako jsou lístkovnice nebo registratury.

Vývoj technologií ale neminul ani kartotéky: zejména ve firmách, kde je rychlost orientace v množství papírových dokumentů klíčová, najdete spojení počítače a jím ovládané lístkovnice. Spojení funguje překvapivě dobře: na počítači si najdete kýžený dokument a pomocí signálu vám mechanické rameno hledané lejstro mezi tisíci jinými snadno a spolehlivě najde. Spojení digitální technologie a papíru? Pro mnohé nadšené techno-optimisty spolupráce absurdní. Leč v současném světě stále nenahraditelná a nejefektivnější.

 

Sháníte kartotéky?
Začněte výběrem